top of page

Konec prokrastinace

Aktualizováno: 11. 6. 2023

Máme nekonečno myšlenek, nápadů. Přesně víme, co bychom měli dělat. ALE jakmile dojde na to, že to opravdu MÁME udělat. Objeví se vnitřní stopka. Najdeme si milion jiných věci, kterým je potřeba se věnovat. A tak chodíme pořád v kruhu a děláme věci, které nejsou prioritou. PROČ? Jsme snad líní, dostatečně netoužíme nebo zkrátka nejsme schopni dodržovat disciplínu?


Uklidním Vás, odpověď zní NE. Nic z toho to NENÍ.



Pojďme se spolu podívat na opravdové důvody. Nalaďte se na sebe, pozorujte, zda se něco z toho netýká právě Vás.




Ztotožnění se s tím, že já jsem TEN/TA, co

prokrastinuje.

Uvěřili jsme tomu, že jsme to PROSTĚ my. Nejsme to my! Prokrastinace je jenom návyk.


TIP

Řekněte si nahlas, Já nejsem TEN/TA, co se není schopen/schopna se hnout z místa. Mám pouze vytvořený návyk se kterým se dá postupně pracovat. Není to moje identita. Tento AHA moment přináší větší lehkost a úlevu.


Aplikujte 5 second rule(Mel robbins).

Tento nástroj Vám pomůže pomalu překonávat Váš návyk. Jednoduše, jakmile víte, že něco musíte udělat a nechce se Vám. Počítejte nahlas 5,4,3,2,1. Tím na chvíli odvedete Vaši mysl od analyzování toho, proč byste to neměli udělat. Po odpočtu to PROSTĚ udělejte. ALE, doporučuji tuto techniku aplikovat, až po tom, co dáte pozornost Vašim emocím, pocitům. viz. další odstavec.


Necítím se dobře, něco mě trápí.

Jednou ze zásadních příčin bývá vnitřní frustrace, úzkost v nějaké životní oblasti. Naše pozornost je někde jinde. Nejsme emočně ukotvení, mysl je roztříštěná. Bolí nás rozchod, toxický vztah k sobě nebo třeba práce, která nám nedává smysl.


TIP

Jakmile máte udělat nějaký důležitý úkol a nechce se Vám. Zeptejte se sami sebe - Jak se dnes cítím? Co mám v hlavě?

Ať je to cokoliv, potřebujeme nejprve dát pozornost našim pocitům. Vytvořit prostor pro vyjádření našich emocí.


Ranní rituál

Každé ráno si vyhraďte alespoň 10 minut na to, abyste dali pozornost Vašim pocitům. Pozorujte, co se děje ve Vašem těle a mysli. Obejměte sami sebe. Napište si, co se ve Vás odehrává. Nejhlubší pocity, myšlenky.


Večerní rituál

Sedněte si do místnosti, kde jste sami v tichosti. Pokud se Vám chce brečet, brečte. Všechno to dejte "ven". Vypište se z toho na papír nebo nahrajte sami sobě hlasovku. Buďte upřímní, i když to bude bolet. Pamatujte, je lepší prožít si bolest pár hodin než celý život.


Úkol vnímám jako nedosažitelný.

Dosažení tohoto cíle je pro mě příliš vzdálené, těžké. Proto se mi do toho nechce a raději to dopředu vzdávám.


TIP

Rozdělte si úkol do několika malých kroků, za každé splnění si vymyslete "odměnu". Napište si, PROČ tolik toužíte po dosažení tohoto cíle. Buďte k sobě upřímní, jaký je pravý důvod? Dejte si přesný deadline.


Sebedestrukce

Nemáme se rádi, jdeme sami proti sobě. Přesně víme, co chceme a co pro to udělat, ale niterně je to silnější než my. I přesto, že cítíme obrovskou bolest, děláme to pořád dokola. Jsme navyklí na sebedestruktivní chování a negativní emoce.


tip

Vypište si v čem jdete sami proti sobě. A proč? První, co Vás napadne bez dlouhého přemýšlení. Kde jsem toto přesvědčení vzal/vzala? Promyslete si nový návyk a kroky, kterých se budete držet, když se dostanete do situace, kdy budete mít tendence tento vzorec opakovat.


Strach z neúspěchu - perfekcionismus.

Máme vysoká očekávání, strach z toho, že to nebude dokonalé. Strach z toho, co na to řeknou ostatní, že to raději ani nezkusíme. Nechceme za žádnou cenu cítit tu velkou bolest a pocity studu.


TIP

Připomeňte si svoji hodnotu. Zeptejte se - kdo mě kdy přesvědčil o tom, že musím být dokonalý/dokonalá, proto aby mě ostatní měli rádi? Dovoluju si dělat chyby. Dovoluju si nebýt dokonalý/dokonalá. Pomalu začněte překonávat to, čeho se nejvíce bojíte. Oceňujte se za každý malý pokrok. Buďte na sebe hodní!















FOTO - Pinterest.com



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page