top of page

Na co si dát pozor než začneme nový vztah?


Někdy jsme moc hrr. Milujeme srdcem i tělem. Jsme omámeni láskou. Vidíme to čisté, růžové. Nebo vidíme nějaké „nedostatky“, ale nechceme si to přiznat. Po pár měsících se začnou ukazovat věci, které mohou být problém. Reagujeme nepromyšleně, dotýká se to našich vnitřních nezpracovaných témat.


Jak se na tyto věci alespoň trochu připravit, jak na ně reagovat? O čem je dobré si promluvit a ujasnit už v začátcích?



Posaďte se s Vaším novým/potenciálním partnerem a otevřeně si promluvte o následujících tématech. Nebo si je společně sepište.


Vyhnete se tím spousty nedorozuměním a budete schopni lépe pochopit jazyk lásky toho druhého a hlavně to, co je pro něj/ni tolik důležité ve vztahu.


Jaké jsou naše potřeby?

Každý má úplně jiné potřeby. Někdo potřebuje hodně lásky, doteků. Někdo spíše více slovních projevů zájmu, uznání. Někdo potřebuje hodně podpory. Někdo hodně sexu. Je dobré si tyto věci stanovit ihned na začátku. Otevřeně o tom komunikovat beze strachu.

Bez čeho se neobejdeme, co je absolutně klíčové?

To znamená, pokud se nám těchto věci nedostává může to mít zásadní negativní dopad na naše pouto. Budeme cítit deficit a tím pádem podvědomě toto „něco“ vyhledávat někde jinde. Nebo nás to bude zkrátka oddalovat.

Jaké jsou naše hodnoty?

Je nejdůležitější rodina, kariéra? Co pro nás znamená věrnost? Upřímnost?

Jak si představujeme trávit čas společně? Co to pro nás přesně znamená?

Pro někoho jsou to akční výlety, cesty. Pro druhého zase být spolu doma a sdílet svoje myšlenky. Někdo má rád oboje.

Jaké máme jazyky lásky?

Naučit se jazyk lásky toho druhého nám usnadní cestu k jeho srdci a pocitům naplnění.

Co naše plány do budoucna? Jaký chceme mít lifestyle, jak chceme žít.

I když se to někdy nezdá. Je to velmi důležitá věc. Obzvlášť pokud chceme dlouhodobý vztah. Jakmile jsou naše představy příliš odlišné, vztah by se tím dřív nebo později pravděpodobně rozpadl.

Vaše předešlé zkušenosti, bolesti, dětství.

Je velmi zásadní cítit se bezpečně natolik, že sdílíme naše nejniternější já. Otevřeme svoje zranění, sdílíme. Naše pouto roste. Naše propojení je tím čím dál více silnější. To je opravdová intimita. Zároveň nám to pomůže v různých situacích, kdy např. reagujeme nepřiměřeně na určité události. Ten druhý lépe pochopí, co se v nás odehrává.





FOTO - Pinterest


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page