top of page

Jak se přestat přejídat.

Každý z nás se někdy přejí. Vlastně by se to dalo považovat za normální. ALE kdy nastává zásadní problém? Když má jídlo kontrolu NADE mnou a ne já NAD jídlem. V tu chvíli začíná opakující se nezdravý cyklus. Náš vztah s jídlem je toxický.




Proč se přejídáme?

Vždy se jedná o naše emoce. Máme emocionálně vypjaté období nebo si v sobě delší dobu něco „neseme“. Něco nás trápí, štve. Ty všechny emoce nechceme cítit. Nechceme jim čelit, a tak je chceme „zajíst“. Jak přestat ubližovat sám sobě.

Jak zjistit jaká je hlavní příčina právě mého přejídání?

Začněme otázkou, na co myslím, když mám takovou potřebu jíst? Co mě vnitřně trápí, co nechci cítit? Napište si vše na papír.

Jaký je první krok k NEpřejídání se?

Je potřeba si dopředu říci, co budu dělat, když na mě přijde tento „stav“. Co udělám, když budu mít potřebu jíst víc a víc, i když nemám hlad. Napište si na papír – tuto větu – Zase chceš jíst? Proč? Co tě tolik trápí? Nadechni se, vzpomen si to není řešení. Mám tě rád/ráda. Věř si, TY to zvládneš. Tento papír si dejte doma na nějaké viditelné místo. Nebo si jej napište do mobilu a když Vás to „popadne“ ZASTAVTE SE a připomeňte si to.

Důležité připomenutí

Je úplně normální, že Vám to ze začátku nepůjde. Neberte to jako selhání, ale jako pokrok. Odpusťte si. Pracujte na tom postupně, pomalu.

Druhý krok k NEpřejídání se.

Jakmile mám záchvat přejídání se a ZASTAVÍM SE, vypíšu si všechny svoje pocity. Všechno, co mě nejvíce tíží a štve.

Třetí krok k NEpřejídání se.

Po vypsání pocitů odveďte svoji pozornost jinam. Běžte se projít, zacvičit se nebo si dát vanu. Něco, co pro Vás bude přínosné nebo příjemné.

Čtvrtý krok k NEpřejídání se.

Opakujte tyto kroky stále dokola. A pamatujte, je to dlouhý proces. Nebude to hned. Budte na sebe hodní. Nebičujte se. Jak promlouvám sama k sobě každý den.

Pokud byste měli pocit, že to sami nezvládnete. Můžeme tento problém vyřešit jednou pro vždy společně. Nebudeme řešit samotné přejídání se, ale problém z kterého přejídání vzniklo. Jedině tak budeme schopni ukončit tento kolotoč jednou pro vždy.



FOTO - Pinterest

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page