top of page

Jak umět lépe naslouchat.

Aktualizováno: 14. 4. 2023

Neumíte naslouchat? Ano, je to úplně normální. U někoho to tak nevypadá, ale ve finále jsme od přírody všichni nastaveni hlavně sami na sebe. Pojďme si dát takový mini návod, jak se stát lepšími v naslouchání.





Hlavní klíče - jak se stát lepším posluchačem.


Začněte nejprve sami u sebe.


JSTE v jedné z těchto situací?


Něco mě trápí.

CO DĚLAT? Začněte řešit svoje vlastní problémy nebo se z toho, alespoň vypište, proberte s terapeutem. Nejčastější příčiny úzkostí. (leonaeverglow.com)


Jsem nevymluvený/nevymluvená.

Máte potřebu pořád mluvit o tom, co se ve Vašem životě odehrává? Říkáte si, od toho jsou přeci přátele - abychom sdíleli naše příběhy. To máte pravdu, ale pokud je to extrém? Jak s tím pracovat? Pusťte si diktafon na telefonu a mluvte. Řekněte úplně všechno, co se ve Vás odehrává. Bez cenzury. Uleví se Vám a pomůže to zmírnit Vaši "nevymluvenost".


Jsem zamilovaný/zamilovaná a moje hlava je neustále v jiné galaxii.

Na tom není nic špatného! Sdílejte svoje nadšení a energii nebo se z toho jednoduše vypište. ALE potom si připomeňte, že i ten druhý potřebuje prostor pro svoje slova.

Proč? Aby zde probíhala rovnováha v dávání a braní. Tímto vytváříte pevné základy pro zdravý vztah. Ať se jedná o přátelství či partnerské spojení.

Jakmile to ze sebe „dáte ven“ věty ve Vaší hlavě nebudou natolik hlasité.

To je to nejdůležitější. Vytvoří se Vám klidný prostor k tomu, abyste byli schopni naslouchat.


Jakmile máte větší klid v mysli. Můžeme postoupit dál.

Když nám druhá osoba něco říká/vypráví.

Občas se přistihneme při tom, že chceme dát ihned najevo náš názor. Zkuste se v tu chvíli zastavit. STOP. To, co se chce tak rychle vyjádřit je Vaše ego. Dejte větší prostor tomu druhému, aby vyjádřil svoje myšlenky do hloubky.

Připomínejte si – Když dám větší prostor tomu druhému, více se o něm dozvím.

Pochopím, co se mu opravdu děje. I více pochopím sám sebe. Ztiším svoji mysl.

Představte si, že Vy jste ON/ONA a řešíte jeho/její problém.

Dokážete se potom více vžít do toho, jak moc by Vám pomohlo, kdyby Vás konečně někdo vyslechl. Pomůže Vám to naslouchat upřímněji s opravdovým zájmem.


Je spousta lidí, kteří nejsou schopni naslouchat. Pokud zlepšíte svoje naslouchací schopnosti. Přiblížíte se více nejen k ostatním, ale především sami k sobě. BUDETE VYČNÍVAT Z DAVU.

FOTO - Pinterest - Countryliving.com


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page