top of page

Proč si přitahujeme stále ty stejné partnery?

Aktualizováno: 4. 4. 2023


Máme různé představy o tom, kdo pro nás bude tím pravým. V hloubi duše máme dlouhé listy popisující kým by měl být. Jak by měl vypadat. Pokud tvrdíme, že ne, tak to pravděpodobně není tak úplně pravda. Když se na chvíli zastavíme a začneme naslouchat tomu, co nám říká náš vnitřní hlas a tělo. Dostaneme velmi rychle odpověď.



Myslíme si, že je to ON/ONA.

Přijde realita a někdy to vypadá, že jsme dostali to, co jsme si tolik přáli. Stává se, že postupem času začneme zjišťovat, že je to úplně jinak. Dělá přesně to, co nemáme rádi nebo nám začne jednoduše připomínat bývalého partnera? Dokonce v něčem tátu/mámu?


Podle čeho si ve skutečnosti vybíráme partnera?

Jsme přesvědčení, že si vybíráme partnera na základě vzhledu nebo nějakého niterního zalíbení. Ve skutečnosti si jej vybíráme vždy podvědomě. Přitahují nás ti, kteří s námi rezonují - podobná úroveň sebevědomí, strachů, prožitých emocí. Přiblíží se k sobě ti, kteří si mají něco předat. Tato setkání nejsou náhodná.


Ubíhají měsíce, roky a náš cit se prohlubuje.

Pocity euforie, lítáme a máme chuť dělat všechno na světě. Je to tak trochu past. Jeden člověk v nás probudí TOLIK, a tak začneme mít strach. Co budeme dělat, když o to přijdeme? Začínají se "vytahovat" různé nejistoty, traumata. Žárlíme. Jsme si nejistí sami sebou. Srovnáváme se. Najednou vidíme podobnost s problémy v našem bývalém vztahu.


Proč zase tolik žárlím, proč ve mně vzbuzuje tyhle špatné emoce? Jsou podobné tomu, co jsem už cítil/a předtím.



Jaký je hlavní důvod, proč si přitahujeme stejné/podobné partnery?


Náš minulý vztah jsme ukončili právě proto, že nám tento člověk ukazoval něco, co se nám nelíbilo. Vzbuzovalo to v nás velmi nepříjemné pocity. Ať jsme mu to říkali nebo ne, dělal to pořád dokola nebo jsme jednoduše necítili to, co dřív. Naše cesty se rozešly. Na tom samotném není nic špatně, avšak co pro nás není dobré? Přesvědčení, že další vztah bude jiný, lepší BEZ naší niterní práce.


Co to znamená niterní práce?

Zpracování všeho, co mi tolik vadilo na mém partnerovi, co mě nejvíce zraňovalo. Zásadní uvědomění - koho mi to připomíná? Zahojení všech těchto emocí, aby se mi už nemusely opakovat v mém dalším vztahu. Náš partner byl pouhým zrcadlem našich nezpracovaných traumat z dětství.


Jakým způsobem pracuji s klienty.

Společně zjistíme odkud tato přesvědčení pramení. Kdy jsme poprvé zažily tyto pocity, emoce. Probereme, co se odehrálo v našem dětství a minulých vztazích. Co máme "nahráno" v našem podvědomí. Tato nastavení začneme postupně měnit. Nejen povrchově, ale právě na úrovni podvědomí.


Protože už víme, že pokud si jej nezpracujeme. Budeme si stále přitahovat ty stejné partnery, kteří nám budou „hrát“ stejné role/situace.


Vztahy jsou skvělou příležitostí k osvobození od našich vnitřních traumat. Jakmile se zaměříme na „vnitřní práci“. Zahojíme svoji duši. Výsledkem je jiný partner.

Partner, který si nás více váží. Naslouchá nám. Komunikuje a chce pro nás jen to nejlepší. Pamatujme, že tyto změny nejsou hned, ale opravdu stojí za to.






FOTO - Pinterest - Ray Poetry Literature And Lifestyle


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page