top of page

Jak pomoci někomu, kdo má deprese.

Aktualizováno: 24. 4. 2023

Během našeho života se občas ocitáme v pozici, kdy někdo z našich nejbližších trpí úzkostmi. Ať je to kamarád nebo partner. Naše srdce nám to trhá STEJNĚ… Nevíme si rady, jak mu/jí pomoci.

Prvotní uvědomění, ano je to těžké, ale za nikoho NEMÁME zodpovědnost. A bude to znít demotivačně, ale nikomu nemůžeme pomoci, pokud on sám nechce nebo na to není připraven. Toto pochopení Vám přinese určitou svobodu možná i smutek, ale je důležité si to zvědomit.




Vytvořte bezpečný prostor pro jeho/její emoce.

Ať cítíš cokoliv. Nebudu tě soudit. Budu stát při Tobě.


Tímto mu/jí dáte velký DAR - vytvoříte prostor pro to, aby se začal/a „hojit“. Zdravým, čistým způsobem. Bez toxického prostředí.

Dávat najevo hodně lásky.

Slovně. Jsi pro mě opravdu výjímečný/ výjimečná, jen jsem Ti to chtěl/a připomenout. Objímáním, doteky. To je hodně důležité. Jakmile jsme ve velkém propadu, ani slova nestačí. To, co více CÍTÍME jsou DOTEKY.

Naslouchejte pozorně.

Někdy stačí pouze poslouchat, co ten druhý říká. Nemusíte znát ihned odpověď ani řešení. Stačí být v přítomnosti.


Dejte mu/jí najevo, že jste tady, VŽDY.

Jakmile cítíme, že tu pro nás někdo je, ať se děje cokoliv. Vysvitne nám světýlko na konci tunelu. Máme přístav, DOMOV.

Nechejte mu/jí svůj prostor.

Někdy potřebujeme být sami se sebou - se svými myšlenkami, abychom si něco uvědomili. Naslouchejte svému vnitřnímu pocitu a jemu/jí, abyste zjistili, zda je ta správná chvíle, aby byl/a o samotě.

Nabídněte pomoc terapeuta.

Je dobré se pouze letmo zmínit o nějakém terapeutovi. Není dobré nutit. Pokud touha nevychází z dané osoby, nepřinese nám to žádný výsledek. Ale pokud je připraven/a a opravdu chce, tak terapie může být v jeho/její životě opravdu zásadní.


Tip je podstatné, aby si terapeuta vybíral každý sám. Na základě svého pocitu. Pocity bezpečí, přijetí, moci sdělit cokoliv bez odsudků. Asi nějak tak by to mělo vypadat.

Kupte mu/jí zápisník EMOCÍ.

Tento obyčejný zápisník se může stát bezpečným přístavem pro jeho/její emoce. Je skvělé si psát každý den o svých pocitech/ myšlenkách. Přinese nám to velkou úlevu a zároveň je to první krok k zahojení.

FOTO - Pinterest - dirtybootsandmessyhair


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page